Sunday, March 14, 2010

İzinli Pazarlama Yasa Tasarısı Hakkında.

İzinli Pazarlama Yasa Tasarısı Hakkında.


Adalet Bakanlığı, Avrupa Birliği mevzuatı ile uyum çerçevesinde 2002/58/EC sayılı direktifi baz alarak Elektronik Ticaret Kanunu'nun iki ayrı maddesinde değişiklik yapılmasını öngören bir kanun tasarısı hazırlamıştır. Söz konusu kanun tasarısı, 30.12.2009 tarihinde kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerine sunulmuş olup henüz TBMM komisyonlarına veya genel kuruluna gelmemiştir. Adalet Bakanlığı, tasarıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerini aldıktan sonra tasarıda değişikliğe gidebileceği gibi, tasarı meclis komisyonunda veya genel kurulda değişikliğe uğrayabilir veya yasama süreci içinde tamamen de geri çekilebilir. Dolayısıyla henüz TBMM gündemine dahi gelmeyen bir tasarı söz konusudur ve bu tasarı yasalaşıp Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girene kadar hiç kimse için bağlayıcı olmayacaktır.

Tasarı eğer bu şekilde yasallaşırsa getireceği değişiklikler neler olacaktır?
Bundan böyle reklam, pazarlama, propaganda veya cinsel içerikli otomatik aramalar ile e-posta, faks ve SMS gönderimlerinde alıcılardan önceden izin alınması gerekecek ve alıcı tarafından verilen iznin kolayca iptal edilmesini mümkün kılacak şekilde gönderim yapılması kanunen zorunlu olacaktır. Bunun ihlal edilmesi halinde, diğer bir deyişle izin almaksızın alıcılara gönderim yapılması veya alıcının, verdiği izni iptal edebilmesine imkân tanımayan şekilde gönderim yapılması halinde ise gönderim yapan kişi veya kuruma 10.000 TL ile 100.000 TL arasında idari para cezası verilebilecektir. Dolayısıyla gönderim yapılacak alıcılardan önceden izin alınması ve gönderimlere alınan iznin nasıl iptal edileceğine dair bir açıklama konması halinde söz konusu yasaya uygun olarak gönderimlere devam edilebilecektir.Bu bağlamda euro.message mevcut standart sözleşmeleri alıcılardan izin alınması ve gönderimleri almak istemeyen alıcılara gönderim listesinden çıkma imkânı tanınmasına dair hükümler içerdiğinden zaten söz konusu tasarıya büyük oranda uyumludur. Tasarının yasalaşması halinde ise konuyla alakalı çok daha detaylı bir hukuki incelemeyle euro.message müşterileri bilgilendirilecek olup, yasaya uyum çerçevesinde gönderim izinlerinin alınması veya mevcut izinlerin güncellenmesi konusunda ayrıca bilgi verilecektir.euro.message Hukuk Danışmanı Av. İlker Atamer

1 comment:

  1. Merhaba,

    gerçekten biz firmaların izinli pazarlama konusunda bilinçlenmesi çok özenli.. firmamız için uzun aramalar sonunda MaxiPosta ile çalışmaya karar verdik. gerçekten izinli pazarlama kurallarına uyuyorlar. bu konuda herkesin bilinçli olması gerekiyor.

    ReplyDelete